je bent vergeten een anticonceptiemethode te gebruiken (de pil, vaginale ring, anticonceptiepleister, pessarium, …)
je methode heeft niet gewerkt (het condoom is gescheurd, de ring is verschoven, …)
je gebruikt überhaupt geen contraceptie
Onbeschermde seks betekent dat je een seksueel contact had waarbij geen van jullie beide een vorm van anticonceptie heeft gebruikt of waarbij de anticonceptie heeft gefaald. Het grootste probleem bij onbeschermde seks is de onvoorspelbaarheid van de eisprong: het is bijna onmogelijk om precies te weten op welke dag je je eisprong zal krijgen. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, vindt die niet altijd plaats op de 14de dag na je vorige menstruatie! En dan moet je nog rekening houden met de levensduur van de zaadcellen: die kunnen tot vijf dagen overleven in de eileiders, waar ze op een eicel wachten om te bevruchten (de eicel heeft een levensduur van 12 à 24 uur).
Omdat de eisprong zo sterk kan variëren, is het moeilijk om te bepalen hoe groot je kans is om zwanger te worden. Veel vrouwen onderschatten het risico op een zwangerschap. De bedoeling van orale noodanticonceptie is dat je het zo snel mogelijk na de onbeschermde seks inneemt. Het werkt door de eisprong uit te stellen om op die manier een bevruchting te voorkomen.
Als je een druk leven hebt, kan het wel eens gebeuren dat je vergeet om je anticonceptiepil in te nemen. Maar je hoeft niet in paniek te raken. Wij vertellen je stap voor stap wat je moet doen als je een pil hebt gemist – dus haal eens diep adem en lees verder.
Er zijn 2 soorten anticonceptiepillen: de combinatiepil en de minipil. Combinatiepillen bestaan uit twee synthetische hormonen: oestrogeen en progestageen. Je neemt ze meestal 21 dagen lang en neemt dan een pauze van 1 week voor je aan een nieuwe verpakking begint. Ze werken door de eisprong te voorkomen zodat je niet zwanger wordt.
Minipillen bevatten enkel progestageen. Je neemt ze elke dag in en ze worden vaak aanbevolen voor vrouwen die geen oestrogeen kunnen nemen.
Orale anticonceptiepillen zijn 99 % doeltreffend als je ze elke dag op hetzelfde tijdstip inneemt. Maar dat is voor niemand gemakkelijk. Het goede nieuws is dat de combinatiepil (met oestrogeen en progestageen) en de minipil met desogestrel nog doeltreffend zijn als je ze tot 12 uur later dan gewoonlijk inneemt en de minipil met progestageen tot 3 uur later. Daarna wordt het iets ingewikkelder en moet je bepaalde maatregelen nemen omdat je orale anticonceptie minder doeltreffend kan zijn.
Als je weet dat je een of meer pillen hebt gemist, lees dan de bijsluiter van je anticonceptie. Je pil is dan misschien niet doeltreffend meer en de bijsluiter bevat instructies om terug op schema te raken.
Als je seks hebt gehad rond de dag dat je een pil bent vergeten, loop je bovendien het risico zwanger te worden en moet je mogelijk maatregelen nemen als je dit wilt proberen te voorkomen, zoals een morning-afterpil nemen. Lees de bijsluiter van uw pil voor meer informatie.
Als je een morning-afterpil wil nemen, zijn er twee opties: de pil met levonorgestrel, die je tot 3 dagen (72 uur) na de onbeschermde seks kunt innemen, en een morning-afterpil met ulipristalacetaat. Die laatste kan nog tot 5 dagen (120 uur) na de onbeschermde seks ingenomen worden. Beide versies werken door de eisprong te voorkomen of uit te stellen, zodat de eicel niet kan worden bevrucht en je dus zo het risico op een zwangerschap vermindert. Voor een maximale doeltreffendheid moet je de pil echter zo snel mogelijk nemen – bij voorkeur binnen de 24 uur.